O mamă bolnavă de COVID a născut cvadrupleți la Iași

Martie 10, 2021

O mamă bolnavă de COVID a născut cvadrupleți la Iași! „Cazul cred că este unul de literatură medicală”

O mamă de 37 de ani, infectată cu COVID-19, a născut ieri cvadrupleți la Maternitatea Elena Doamna din Iași. Toți copiii sunt băieți, în stare bună, au între 1.400 și 1.800 de grame și vor fi tratați la neonatologie. Bebelușii urmează acum să fie testați pentru coronavirus.
Mama s-a prezentat la Maternitatea Cuza-Vodă din Iași în cursul zilei de marți, 9 martie, pentru evaluare, fiind însărcinată de 34 de săptămâni cu cvadrupleți. Aceasta însă avea simptome de COVID-19, astfel că a fost redirecționată către Maternitatea Elena-Doamna, unitatea COVID-19 pentru gravide, unde medicii au decis că este momentul să fie operată pentru nașterea copiilor.


„Este un caz foarte rar, era și confirmată pozitiv mama, dar ne bucurăm că este un caz reușit și că mama se recuperează după un efort lung, o intervenție care a durat mai multe ore. Starea ei este stabilă și s-a bucurat de venirea pe lume a celor patru fii, pentru care avea deja pregătite numele. Cazul cred că este unul de literatură medicală – sunt foarte puține înregistrate de mame cu SARS-CoV-2 care să nască cvadrupleți, poate vom reuși să publicăm în literatura de specialitate. Ne bucurăm pentru mamă, este o eroină”, a declarat Gabriel Martinescu, managerul unității medicale.  Sunt primii copii ai femeii de 37 de ani, iar cazul acesteia a fost unul complex, dincolo de infecția cu SARS-CoV-2. Aceasta fusese operată în trecut la inimă, avea o patologie cardiacă și era diagnosticată cu tahicardie supraventriculară. Medicii spun că sarcina era de risc mare chiar și în lipsa infecției cu noul coronavirus. În prezent toți cei patru copii sunt bine, sunt internați la neonatologie, cu greutăți corespunzătoare și scor bun la naștere, susține dr. Răzvan Socolov, șeful secției de Obstetrică-ginecologie de la unitatea medicală. Acesta a explicat pentru Libertatea că și într-o situație normală, la 34-35 de săptămâni, la o sarcină de cvadrupleți trebuie realizată cezariană, pentru că nu se mai pot dezvolta copiii altfel.
Operația a fost una complexă, au fost prezenți majoritatea medicilor din spital de la momentul respectiv: toți neonatologii, trei obstetricieni, medicul de gardă la ATI și încă un medic care aștepta să ajute dacă existau complicații.  „Fiecare copil a avut, practic, neonatologul lui, a fost o mobilizare a întregului sector de neonatologie. A fost o operație cu risc, pacienta tușea înaintea operației, avea testul rapid antigen pozitiv, a fost confirmat și cu un PCR. În 20 și ceva de ani de carieră nu am asistat la o astfel de naștere, este destul de rar. La tripleți, da, dar nu la cvadrupleți. Ca incidență sunt cam 1 la 100.000 de cazuri”, a declarat dr. Răzvan Socolov.
Mama este internată la Terapie Intensivă, în stare stabilă, iar niciunul dintre copii nu are probleme deosebite. Vor fi cu toții testați RT-PCR, dar medicul explică faptul că au fost foarte rare cazurile în care copiii s-au născut infectați cu virusul dintr-o mamă care era deja confirmată cu COVID-19. Dr. Răzvan Socolov spune că, din zecile de nașteri care au fost la Iași în 2020, au fost doar trei sau patru cazuri de copii testați pozitiv, dar toți după nașteri naturale. „Mai trebuie spus că aceștia oricum nu fac forme grave, este o contaminare de mediu la nașterile naturale, dar copiii nu dezvoltă fenomene pulmonare”, a precizat medicul. 

Razvan HiT

Suntem printre putinele Radiouri din Online-ul Romanesc care transmit in format  HD la cea mai buna calitate audio. Intrucat calitatea este punctul nostru forte, am luat decizia de a-ti difuza piese atent selectate din toate genurile (manele, etno-populara). Suntem HiT FM Romania - Suntem Preferatii Vostri ! - Acesta este sloganul care te cucereste si ne reprezinta.

https://radiohitfm.net
Aplicatiile Officiale HiT FM

Radio HiTFM Android

Radio HiT FM Huawei APP Gallery

Radio HiT FM Apple Iphone App Store

Incearca si daca iti plac Aplicatiile Radio HiTFM Romania voteaza-ne in Google Play, AppStore sa APP Galery Huawei cu stelutele meritate!

Stafful Radio HiTFM Online

LarY - Administrator (Responsabil) Online Media RadioHiTFM

KiKe ON - Moderator de emisie Live pe HiT ( Istoria Manelelor )

Albertos HiT - Moderator Online

Catalyn Milano - Moderator Online HiTFM

CreatzZza HiT - Moderator Online Radio HiT FM

Tara - Moderator Online de emisiuni la HiT FM

Facebook Radio HiT Romania

A venit momentul sa ne aratati cat de apropiati sunteti fata de noi. Pentru mai mute detalii acceseaza pagina Donatii

donate-hit O mamă bolnavă de COVID a născut cvadrupleți la Iași

Pentru donatii prin alte metode, te rugam sa ne contactezi prin Email ori la sectiunea Contact