Ora de iarnă 2023. Sâmbătă spre Duminică se dă ora înapoi

Octombrie 27, 2023

Ora de iarnă 2023. România trece la ora oficială de iarnă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 29 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.

Trecerea la ora de iarnă 2023 este momentul în care România trece la ora standard și ziua în care se face această schimbare este considerată cea mai lungă din an, pentru că va avea 25 de ore, în loc de 24. Descoperă când trecem la ora de iarnă 2023 și cum ne influențează acest lucru.

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, România revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Parlamentul European a decis în martie 2019 renunţarea la schimbarea orei, măsură care urma să intre în vigoare din 2021, decizia trebuind însă confirmată şi de parlamentele naţionale.  

Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie.

Scopul schimbării orei a devenit mult mai puţin relevant acum, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

De ce trecem la ora de iarnă Sistemul orei de iarnă și de vară este o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare toamnă și primăvară, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. Ora de iarnă este deci momentul în care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est + 2 UTC. Ora de iarnă este considerată, de fapt, ora-standard. Trecerea la ora de iarnă înseamnă, așadar, că vom dormi mai mult cu o oră. De când se schimbă ora Benjamin Franklin este autorul proverbului „culcatul și trezitul devreme îl fac pe om sănătos, bogat și înțelept” și a publicat o scrisoare în Journal de Paris, sugerând că parizienii economisesc lumânările ridicându-se mai devreme din pat pentru a folosi lumina soarelui dimineața.
 

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916.

Razvan HiT

Suntem printre putinele Radiouri din Online-ul Romanesc care transmit in format  HD la cea mai buna calitate audio. Intrucat calitatea este punctul nostru forte, am luat decizia de a-ti difuza piese atent selectate din toate genurile (manele, etno-populara). Suntem HiT FM Romania - Suntem Preferatii Vostri ! - Acesta este sloganul care te cucereste si ne reprezinta.

https://radiohitfm.net
Aplicatiile Officiale HiT FM

Radio HiTFM Android

Radio HiT FM Huawei APP Gallery

Radio HiT FM Apple Iphone App Store

Incearca si daca iti plac Aplicatiile Radio HiTFM Romania voteaza-ne in Google Play, AppStore sa APP Galery Huawei cu stelutele meritate!

Stafful Radio HiTFM Online

LarY - Administrator (Responsabil) Online Media RadioHiTFM

KiKe ON - Moderator de emisie Live pe HiT ( Istoria Manelelor )

Albertos HiT - Moderator Online

CreatzZza HiT - Moderator Online Radio HiT FM

Tara - Moderator Online de emisiuni la HiT FM

Catalyn Milano - Moderator Online HiTFM

Facebook Radio HiT Romania

A venit momentul sa ne aratati cat de apropiati sunteti fata de noi. Pentru mai mute detalii acceseaza pagina Donatii

donate-hit Ora de iarnă 2023. Sâmbătă spre Duminică se dă ora înapoi

Pentru donatii prin alte metode, te rugam sa ne contactezi prin Email ori la sectiunea Contact