Durata de viaţă a bateriilor din dispozitivele mobile ar putea fi extinsă până la 9 ani

August 01, 2023

Totul cu ajutorul undelor sonore de înaltă frecvenţă utilizate pentru a îndepărta rugina care le inhibă performanţa, conform unei echipe de oameni de ştiinţă, condusă de Universitatea RMIT din Australia, transmite miercuri agenţia Xinhua.

Cercetătorii au constatat că, la anumite frecvenţe, undele sonore îndepărtează rugina de pe un nanomaterial numit MXene, readucându-l aproape de starea sa iniţială, potrivit anunţului făcut miercuri. Aceasta ar putea însemna că oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape de obţinerea unei alternative cu durată de viaţă mai lungă la litiu.

În Australia, doar 10% dintre bateriile uzate de dispozitive portabile, inclusiv cele pentru telefoane mobile, sunt colectate pentru reciclare. Cauza majoră a acestei probleme o reprezintă costul ridicat al reciclării litiului şi a altor materiale din baterii, a remarcat echipa de cercetători, scrie Agerpres.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, MXene este similar cu grafenul, având o conductivitate electrică ridicată şi o mare adaptabilitate. În viitor, ar putea fi utilizat la o gamă largă de aplicaţii tehnologice, în cazul în care va putea fi rezolvată cu uşurinţă problema apariţiei ruginii.

 

"Oxidul de la suprafaţă este dificil de îndepărtat de pe acest material, care este mai subţire decât un fir de păr"

"Oxidul de la suprafaţă, care este rugină, este dificil de îndepărtat, în special de pe acest material, care este mult, mult mai subţire decât un fir de păr uman", a declarat cercetătorul Hossein Alijani, doctorand la Universitatea RMIT, unul dintre cosemnatarii studiului.

"Metodele actuale folosite pentru a reduce oxidarea se bazează pe învelirea chimică a materialului, care limitează utilizarea MXene în forma sa iniţială", a spus Alijani.

"În această lucrare, noi arătăm că expunerea unui film de MXene oxidat la vibraţii de înaltă frecvenţă, timp de doar un minut, îndepărtează rugina de pe film. Această procedură simplă permite recuperarea performanţei sale electrice şi electrochimice", a explicat cercetătorul.

Durata de viață a bateriilor, prelungită până la 9 ani

 

Oamenii de ştiinţă, care şi-au publicat constatările în jurnalul ştiinţific Nature Communications, estimează că această metodă poate prelungi de până la trei ori durata de viaţă a componentelor bateriei, până la nouă ani. De asemenea, această metodă creează oportunităţi pentru ca nanomaterialul să fie utilizat într-o gamă mai largă de domenii - stocarea energiei, senzori, transmisie wireless şi altele.

Cu toate că această inovaţie este promiţătoare, următorul pas pe care trebuie să îl facă echipa de cercetători va fi să colaboreze cu industria pentru a integra dispozitivul acustic în sistemele şi procesele de producţie existente. 

Razvan HiT

Suntem printre putinele Radiouri din Online-ul Romanesc care transmit in format  HD la cea mai buna calitate audio. Intrucat calitatea este punctul nostru forte, am luat decizia de a-ti difuza piese atent selectate din toate genurile (manele, etno-populara). Suntem HiT FM Romania - Suntem Preferatii Vostri ! - Acesta este sloganul care te cucereste si ne reprezinta.

https://radiohitfm.net
Aplicatiile Officiale HiT FM

Radio HiTFM Android

Radio HiT FM Huawei APP Gallery

Radio HiT FM Apple Iphone App Store

Incearca si daca iti plac Aplicatiile Radio HiTFM Romania voteaza-ne in Google Play, AppStore sa APP Galery Huawei cu stelutele meritate!

Stafful Radio HiTFM Online

LarY - Administrator (Responsabil) Online Media RadioHiTFM

CreatzZza HiT - Moderator Online Radio HiT FM

Albertos HiT - Moderator Online

KiKe ON - Moderator de emisie Live pe HiT ( Istoria Manelelor )

Tara - Moderator Online de emisiuni la HiT FM

Catalyn Milano - Moderator Online HiTFM

Facebook Radio HiT Romania

A venit momentul sa ne aratati cat de apropiati sunteti fata de noi. Pentru mai mute detalii acceseaza pagina Donatii

donate-hit Durata de viaţă a bateriilor din dispozitivele mobile ar putea fi extinsă până la 9 ani

Pentru donatii prin alte metode, te rugam sa ne contactezi prin Email ori la sectiunea Contact